• Adresa: Spl.G-ral Gheorhe Magheru Bl.354, Arad
  • Telefon: 0730.017.211
  • Email: mihaelaciurescu@gmail.com
Asociatia Diana Fetita cu Rett - Arad
Asociatia Diana Fetita cu Rett - Arad
Asociatia Diana Fetita cu Rett - Arad
Asociatia Diana Fetita cu Rett - Arad

O Sansa pentru copiii cu sindromul Rett: Tehnologia Tobii

La invitatia Asociatiei „Diana-Fetita cu Rett” din Arad, reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Arad au participat la o prezentare a tehnologiei „Tobii EyeGaze”, sustinuta de specialisti din Ungaria.
Tobii, un software de ultima generatie vine sa revolutioneze tehnologia care va permite copiilor nonverbali, si in special fetelor afectate de sindromul Rett.
„DGASPC Arad este interesata sa dezvolte serviciile de specialitate pentru persoanele cu dizabilitati. In perspectiva, institutia noastra intentioneaza sa achizitioneze si sa doteze unul din centrele din subordine, destinate beneficiarilor cu nevoi speciale, prin atragerea de fonduri europene si cu sustinerea Consiliului Judetean Arad, dispozitivul revolutionar ce va asigura accesul la calculator prin coordonarea si controlul vizual a utilizatorilor, respectiv copiii si adultii cu patologii care impiedica comunicarea gestuala si verbala, boli care afecteaza in primul rand dezvoltarea normala a creierului”, a declarat Erika Stark, director general.

Asociatia Diana Fetita cu Rett - Arad Asociatia Diana Fetita cu Rett - Arad Asociatia Diana Fetita cu Rett - Arad

Astfel, cei afectati de acest sindrom vor putea, in sfarsit, comunica cu cei din jur prin intermediul tabletei Tobii, dezvoltata si perfectionata inca din anul 2011.
Initial, dispozitivul a fost conceput pentru persoane cu nevoi speciale, dar, in timp a fost astfel adaptat incat 98 % din fetele care au lucrat cu acest dispozitiv au reactionat din punct de vedere senzorial, specialistii in domeniu remarcand rezultate exceptionale.
Tehnologia de tip „eye-tracking” capteaza privirea, permitandu-i astfel utilizatorului sa opereze in meniuri, sa selecteze iconite de pe ecranul tabletei, asigurand astfel un real mijloc de comunicare a copiilor cu parintii lor sau cu cei din jur. In tarile europene avansate, aceste tablete Tobii au fost introduse in sistemul public de invatamant, facilitand accesul copiilor la sistemul educational si procesul de invatare.
Sindromul Rett este o forma grava si rara de autism, intalnita in mod preponderant la persoanele de sex feminin. Desi nu exista nici o alternativa care sa trateze total boala, identificarea si tratarea precoce pot imbunatati calitatea vietii fetelor afectate de acest sindrom, precum si a familiilor acestora.
In Romania, sindromul Rett nu este inca bine cunoscut de terapeuti si chiar si de unii medici. Din aceasta cauza recuperarea neuro-motorie este greoaie, iar tableta Tobii ar imbunatati in mod seminificativ evolutia beneficiarului.
Surse ale articolului:
www.arad24.net
www.glsa.ro
www.arq.ro
www.racnetul.ro